maanantai 17. helmikuuta 2014

Töihin eläkkeeltä

(29.12.2011)

Tuttu kaveri kuuluu ajavan taksia Kaakkois-Suomessa. Eläkkeellä oleva everstiluutnantti.  Kysymykseen miksi, oli vastannut, että ei kai terve ja hyväkuntoinen mies makaamaan jää. Taksissa tapaa lisäksi paljon ihmisiä ja pysyy ajan tasalla maailman tapahtumista.
Televisiossakin oli hiljattain pieni uutisjuttu näistä eläkkeeltä työelämään palanneista; heitä on sen mukaan etenkin palveluammateissa, vaikkapa terveydenhuollon hoitohenkilökunnassa.  Eläkkeeltä tullaan paikkaamaan varsinaisen henkilökunnan lomia ja poissaoloja, jopa rakenteellista alimiehitystäkin.  Tutkimusten mukaan jo satatuhatta eläkeläistä käy töissä, osa heistä osa-aika-eläkeläisiä. Mutta varsinaisella vanhuus- tai täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä olevistakin jo kymmenet tuhannet antavat panostaan tämän päivän työelämään. Ja luku on nousussa. Itse asiassa se on jo nyt  paljon virallisia lukuja suurempi, koska kaikki eläkeläisten työ ei tule virallisissa tilastoissa näkyviin. Esimerkiksi yrittäjinä työskentelevät eläkeläiset eivät ole tilastoissa.

Eläkeläisten tulosta työelämään ei ole vielä yleisesti paljoakaan keskusteltu. Ilman isompaa julkisuutta on kuitenkin perustettu jo eläkkeensaajien oma työnvälitys osaksi isoa vuokratyöyritystä. Eläkeläisten omalla aktiivisuudella on Itä-Suomessa syntynyt  ainakin yksi paikallinen työnvälitysrinki. Läheskään samassa mitassa ei meillä kuitenkaan olla kuin vaikkapa naapurimaassa Ruotsissa, jossa pelkästään internetissä on kymmeniä eläkeläisten työtä tarjoavia firmoja.

Kiinnostus eläkeläisten työntekoon alkaa siis vähitellen kasvaa yhteiskunnassamme, jossa harmaantuminen ja tulevaisuuden työvoimapula ovat jo selkeitä tosiasioita. Toisaaltahan on kyse myös eläkeläisten kasvavasta halusta olla mukana entistä pitempään fyysisen ja henkisen kunnon salliessa. Ja yhä useammalle eläkeläiselle kunto tänä päivänä salliikin ainakin jonkin asteisen  työn tekemisen, joko entisessä ammatissa tai jopa aivan uudella alalla.

Jo vuonna 2009 Suomen Yrittäjät teki kyselyn yrityksille niiden halukkuudesta palkata vanhuuseläkkeellä olevia töihin. Tuolloin yli 70 % vastanneista yrityksistä ilmoitti olevansa kiinnostunut asiasta.  Suomen Yrittäjien, Mikkelin kaupungin ja Gasum-yhtiön hanke tuotti sittemmin toimintamalleja joustavaan työntekoon vanhuuseläkkeellä. Toimintamallit kattavat eläkkeelle valmistautumisen, eläkkeelle siirtymisen ja paluun eläkkeeltä määräaikaiseen palkkatyöhön. Hankkeesta valmistui vuosi sitten Tykesin raportti ”Seniorit joustavasti työssä”.


Kaikki tämä tapahtuu aikana, jona taloudellinen tilanne ja siihen liittyvät uhkakuvat ovat saaneet yrityksiä karsimaan työntekijöitään. Ja kuinka ollakaan, edelleen työvoimaa vähennettään siirtämällä ikääntyviä työntekijöitä ns. eläkeputkeen; ensin ansiosidonnaista työttömyyskorvausta nostamaanja sen päätyttyä eläkkeelle.  Kansantalouden kannalta tuomittavaa, mutta yrityksen kannalta lyhyellä tähtäimellä ymmärrettävää.  Ja näin kasvaa eläkeläisten määrä samaan aikaan, kun uhkaavaa työvoimapulaa jo kuulutetaan.
Kaikkiaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että aivan ylimmässä päätöksentekijäkunnassa ei eläkeläisissä piilevää työvoimareserviä osata oikealla tavalla ottaa huomioon.

 Äskettäisessä tilaisuudessa kuulin valtiovarainministerin puhuvan eläkeläisistä vain mahdollisina vapaaehtoistyön tekijöinä, ns. kolmantena sektorina.  On eläkeläisissä varmaan siihenkin halukkaita ja pystyviä, mutta kyllä oikealla tavalla räätälöidyt työtehtävät, joista saa vielä palkkaakin, ovat varmasti useimmille työkykyisille eläkeläisille kiinnostavampia.

Työnantajalle on tuore eläkeläinen kannattava palkattava – joustavasti aukkoja paikkaava ja lisäksi jo tehtävät osaava, työelämän kommervenkit tunteva ja luotettava työntekijä.  Maksupuolellakin pääsee hiukan kevyemmin kustannuksin  yli 65 vuotiaan kohdalla.
Sitten on tietysti se asian toinen puoli: Eläkeläisten työntyessä entistä runsaammin työmarkkinoille saattaa nuorten työllistyminen yhä vaikeutua.   Tämä lienee kuitenkin ohimenevä ongelma, niin nopeasti on nousukauden taas alkaessa käsissä uusi työvoimapula. 

Kaiken kaikkiaan olen täysin varma siitä, että eläkeläisten tulo takaisin työelämään on kasvava trendi. Sen ottaminen mukaan kaikkeen yhteiskuntamme kehittämisestä käytävään keskusteluun  on siksi välttämätöntä.

Risto Pohjanpalo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti