(8.11.2011)
Kolumnin otsikon
voisi ajatella viittaavan siihen kiistelyyn, jota on yhä kiivaampana käyty
erilaisista ruokavalioista. On kiistelty ’karppauksesta’ eli hiilihydraateista,
oikeista ja suomalaisille sopivista rasvoista, ostetun ruoan maantieteelllisen
etäisyyden merkityksestä tai jostakin
muusta ateriaopillisesta erimielisyydestä, jonkalaisia on leimahdellut viime
aikoina niin sosiaalisessa kuin muussakin
mediassa. Mutta ei. Tuohon soppaan en pistä lusikkaani, osittain
itsesuojeluvaiston ansiosta ja osittain siksi, että ”kukin tulee uskollaan
autuaaksi”.
Näiden erilaisten
fraktioiden yläpuolelle nousee se havainto, että ruoka ja ruuansulatus ovat
nouseet yhteiskunnassamme entistä merkittävämpään osaan. Osaltaan tämä tietysti
johtuu kaikista taloustaantumista huolimatta korkeana pysyvästä elintasosta. Kun on varaa konstailla ruuan kanssa, niin
sitä myös tehdään, oikein tai väärin.
Mutta samaan
aikaan, kun ruokavaliokeskustelu sinkoilee, ovat myös ilmoitustilat täynnä
erilaisia ruuansulatusta auttavia aineita. Sutjakat rouvat kyselevät
televisiossa toisiltaan, että ”Turvottaako?” ja tarjoavat massun pulputukseen
erilaisia kuituja, puristeita, liemiä ja jugurtteja. Yhdellä herralla kurisee
vatsa niin, ettei linnunlaulua kuulu ja toisella nousevat hapot ruokatorveen,
mistä niitä sitten ajellaan alas tehotableteilla.
Missä sitten on
vika, ettei yhä parempi, tutkitumpi ja ravinto-opillisesti oikeampi ruoka tahdo
ottaa sulaakseen ja tuottaakseen hyvinvointia suomalaiselle? Veikkaanpa,
etteivät kyseessä ole väärät
raaka-aineet vaan väärä asenne koko syömiseen. Syödään liikaa, syödään
epäsäännöllisesti ja ennen kaikkea; syödään hätäisesti, stressaamalla. Saattaapa
se dieetin vahtiminenkin lisätä stressiä entisestään.
Työelämä, kuten
tunnettua, on entistä vaativampaa. Ihmiset kantavat erilaisia paineita työstä
mukanaan jopa kotiin, omalle lepoajalleen. Työpaikan ilmapiiri on useassa
paikassa kiireinen, niin että ruokatunnistakin
saatetaan leikata lisäaikaa jonkin tehtävän valmiiksi saamiseen. Pahimmillaan syödään oman työpöydän ääressä
tai jopa lykätään koko ruokailu tapahtuvaksi kotona töitten jälkeen. Omalta työuraltani muistan
työehtoneuvottelut, jossa me Ylen uutistoimittajat myimme koko ruokatunnin
yhdestä kolmiviikkoisjakson vapaapäivästä. Syötiin sitten työn lomassa - jos ehdittiin.
Ja kuitenkin,
kaikki tutkimukset osoittavat, että säännöllinen ruokailu riittävän ajan kanssa
rauhallisessa ympäristössä auttaa ihmistä pysymään terveenä, työssään vireänä,
auttaapa vielä pitämään painonkin kurissa.
Täytyisi olla melkoinen kuparipeltivatsa sen, joka ei hätäisestä,
satunnaisrytmillä tapahtuvasta hotkimisesta hermostuisi.
Vaihtoehtona
erilaisille lääkkeille ja ruuansulatusvaikutteisille ravintotuotteille olisi siis yksinkertaisesti ruokarauhan ja
säännöllisyyden takaaminen stressatuille
työtätekeville. Kun meillä on usein
ihasteltu Välimeren maiden asukkaiden hyvää terveyttä ja ruokakulttuuria,
kannattaa huomata, että noissa maissa paitsi ruokaan, myös itse ruokailuun
panostetaan ihan eri tavalla kuin meillä. Ruokailu on leppoisa, sosiaalinen
tapahtuma ja vaikka jätetään muut
lepäilyt ja siestat sikseen, siihen käytetään keskimäärin enemmän aikaan
kuin suomalaisen työehtosopimuksen mukainen puoli tuntia. Joissakin sopimuksissahan
esimerkiksi 6 tunnin työpäivään kuuluu sitä paitsi vain 20 minuutin ruokatunti ja
yleisönosastokirjoituksista olen ymmärtänyt että senkin pitäminen on
käytännössä paikoin satunnaista.
Onkohan tässä
työnantajakaan osannut laskea aivan oikein? Jos työntekijöistä halutaan
mahdollisimman hyvää työtehoa, ei sitä voi saavuttaa heikentämällä heidän
edellytyksiään pysyä terveenä. Ja sitähän tämä ruokatuntikurjistaminen tietää. Ja mitä työpaikat edellä, sitä koulut perässä.
Levottomat ruokailuhetket, hyppivät ruokatunnin paikat lukujärjestyksessä
tuottavat osaltaan syömishäiriöisiä lapsia ja kylvävät siemenet tuleviin
terveysongelmiin.
Toisaalta, eipä
kodeissakaan enää entiseen tapaan kiinnitetä huomiota ruokailutapahtuman
merkitykseeen koko perheen hyvinvointiin ja paitsi fyysiseen, myös psyykkiseen
terveyteen. Yhä harvemmassa perheessä
kokoonnutaan ruoka-aikana saman pöydän ympärille jakamaan ruokailua yhteisenä
miellyttävänä ja kiireettömänä kokemuksena. Samalla jäävät tietysti
keskustelematta monet perheen tärkeät asiat, kuulematta kuulumiset ja niin edelleen.
Joku voi nyt
sanoa, että tämä kuuluu menneeseen maailmaan ja nykyinen elämä kulkee
vääjäämättä nopeampirytmisenä, eikä siihen kuulu ajan haaskaaminen
ruokapöydässä. Pysähtyminen on kuitenkin
terveellistä monin tavoin. Aikaa voi käyttää hiukan vaikkapa vain sen
pohtimiseen, kumpi on järkevämpää, poistaa taudin – siis vatsaongelmien – syy,
vai lääkitä niitä.
Risto Pohjanpalo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti